12 innovative rektorer til møde på AAU CPH

12 innovative rektorer til møde på AAU CPH

Fremtidens innovation og iværksætteri var på dagsordenen, da rektorerne fra det europæiske universitetsnetværk ECIU mødtes i Danmark.

Lagt online: 29.09.2017

Rektorerne fra de 12 universiteter i ECIU – European Consortium of Innovative Universities – der alle sætter innovation i front, mødtes 15. september på AAU CPH for at drøfte, hvordan universiteterne kan udvikle deres organisation til at håndtere fremtidens innovation og virksomhedssamarbejde.

Med udgangspunkt i globale tendenser blev der kigget specifikt på, hvad innovative universiteters rolle skal være i 2030, når det gælder forholdet til de studerende, forskningen, virksomhedssamarbejdet og rollen i regionerne.

Når arbejdsmarkedet ændrer sig hen imod flere, kortere ansættelser og et længere arbejdsliv, giver det for eksempel grobund for øget efter- og videreuddannelse i samarbejde med virksomheder.

Også inden for forskning ophæves grænserne i stigende grad mellem universiteter og erhvervsliv, og mellem lande – internationalisering er en tendens, der ikke er til at komme uden om. Det gælder også for de studerende, der oftere end tidligere kapper den geografiske navlesnor og opsøger viden og muligheder i hele verden.

Rundvisning på campus til virtual reality, genforskning og Volvo

AAU er det eneste danske universitet i ECIU-netværket, som derudover tæller universiteter i England, Spanien, Portugal, Holland, Irland, Tyskland, Finland, Sverige, Norge og Mexico. I år var AAU vært, og som et afbræk fra mødeprogrammet viste campuschef Martin Vive Ivø og rektor Per Michael Johansen rundt på campus.

De besøgende rektorer fik bl.a. en rundvisning i det nye SMILE-lab, hvor lektor Henrik Schønau Fog og studielektor Lars Reng tog imod. SMILE-lab er lavet i samarbejde med Samsung, og her kan studerende og forskere på uddannelsen i Medialogi arbejde med den nyeste medieteknologi, bl.a. virtual reality.

Selskabet fortsatte til Center for RNA Medicine ved professor Sakari Kauppinen, hvor der forskes i ribonukleinsyres rolle i behandlingen af kræft og andre livstruende sygdomme.

Rektorer fra ECIU på besøg hos Volvo på AAU CPH

Rundvisningen blev rundet af hos Volvos User Experience Competence Center, der er et af flere konkrete virksomhedssamarbejder på campus. Her viste Site Manager Nikolaj Nøhr-Rasmussen, hvordan Volvo forsker i produktudvikling inden for infotainment-systemer og Human/Machine Interface, altså interaktionen mellem menneske og maskine. 

”Samarbejdet mellem vores 12 universiteter er et værdifuldt forum, hvor vi kan udveksle erfaringer og viden på tværs af lande. Det giver os en stærk stemme i EU, styrker vores profil og faglighed og holder os skarpe på, hvordan vi sikrer innovation i universiteterne nu og fremover,” siger rektor for AAU, Per Michael Johansen.

Hvad er ECIU?

European Consortium of Innovative Universities er stiftet i 1997 og er et netværk mellem 12 universiteter i Europa og Mexico, der alle sætter innovation øverst på dagsordenen. Fælles for dem er også et internationalt mindset, nytænkende undervisnings- og læringsmetoder og forskning af høj kvalitet.